Karpan keittiö

Naudan kieltä sinihomejuustokastikkeella

Ihmiset ovat kautta historian syöneet kasvattamistaan ja teurastamistaan sekä metsästämistään eläimistä likipitäen kaiken. Toisin kuin nykyisin, kun ihmisille maistuu pääosin vain fileet ja paistilihat ja paistitkin vain jauhettuina.
Esimerkiksi naudan ruoho tarjoaa edullisia ja maistuvia herkkuja ”kokolihan” lisäksi myös sisäelimistä. Ne ovat ravinteikkaita, edullisia ja ennen kaikkea herkullisia. Maksa, munuaiset, kieli, pää syltyn eli aladobin raika-aineeksi... nammm.
Lue lisää
Matin maukas matikkakeitto

Made kutee helmikuussa jään alla. Kuikka sen sijaan ”kutee” ja pesii sulan veden aikaan. Madetta olen syönyt, kuikkaa en, sillä se on rauhoitettu lintu.
Ennen muinoin kuikkakin on kelvannut ruokapöytään. Isäni kertoman mukaan kuikan nahka oli hyvä kenkänahka, sillä sen nahka on paksu, kestävä ja pitää hyvin veden.
Löysin mielenkiintoisen reseptin kuikan laittoon, Kuikkakeitto lappalaiseen tapaan. Ohje on seuraavanlainen: ”Otethan kolomen litran kattila, kaarethan siihen pari litroo pontikkoo. Se vähä lämpiämmää. Sit otethan kuikka ja huljuutelhaan sitä siin aikasha ja heitethän kuikka poekkee ja otethan huikka. Sekä toinenki ja piisoo siittä vaekka nuapurillehhii.”
Resepti on lainattu sanasta sanaan ja siinä saattaa olla murrevirheitä.
Lue lisää
Helppo kalavuoka kahdesta kalasta

Vuoden 2009 puhutuimpia aiheita olivat lama, vaalirahasotkut, suurten kauppakeskusten rakentamiseen liittyvät juupas-eipäs -keskustelut, pääministerin lautagate, nöfnöfnuha ja mahtuipa otsikoihin myös pari ruokaankin liittyvää aihetta. Toinen oli edelleenkin se, katetaanko Suomelle EU-pöytään yksi vai kaksi lautasta. Toinen vähintäänkin yhtä tärkeä aihe oli, kun Maa- ja metsätalousministeriön veikeän virkeät kaupunkilaispojat pohtivat paljon porua herättänyttä kalakukkodirektiiviä, eli voiko kalakukkoa myydä muulloinkin kuin vain kukon valmistumispäivänä.
Taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä viime vuonna aktivoi ja puhutti valtion myöntämä korjausavustus, joka erään arvion mukaan toimi yhtä tehokkaasti kuin olisi tarjonnut ihmisille ilmaista viinaa.
Lue lisää
Tompan tomaattisoppa ja välimerellistä kalaa á la Les Rotisseurs

God dag, mina da-men och her-ren.” ”Tom, Tom, to , to, Tom.. näin onnistuu ja aurinkoisen aamun voi alkaa, nousta voi päivään harmittomaan...”, näin Marion Rung rallatteli vuonna 1973 Suomen euroviisuedustajana. Luritusta voisi jatkaa toisella rallatuksella vaikkapa niin, että... ”kutsu silloin Tomp-pa apuun, Tomppa on kaikkein makuun”. Ja nyt ei puhuta Walesin tiikeristä, Jonesin Tompasta, vaan meille kotoisemmasta Grankullan
Lue lisää
Rabbit and the City Pupua, paellaa ja etanoita

Kotikokin vinkki helsinkiläisille tai jopa peräti joukolle helsinkiläisiä asiaansa arvostavia ravintoloitsijoita, jotka tarjoavat asiakkaillensa HelsinkiMenuta, on kanipaella. Riivaahan Suomineidon pääkaupunkia hirmuinen ongelma, citykanit, joita nykyisin pyydystetään vain Korkeasaaren isojen kissojen ruoaksi häiritsemästä muutoin niin auvoista stadilaista cityelämää. Miksi niitä ei voisi tarjota ravintoloissakin, lähiruokaa jos mikä.
Lue lisää

<< Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Seuraava >>

Content Management Powered by CuteNews