Karpan keittiö

Vanhaan itä-suomalaiseen tapaan: Blinejä ja mätiä
Linnit eli blinit ovat kotiutuneet suomalaiseen ruokailukulttuuriin, varsinkin pääkaupunkiseudun ruokaravintoiloihin, näin keskitalvella tarjottaviksi herkuiksi. Blinithän olivat aikoinaan erityisesti Pietarin keittiöissä ”perusruokaa”. Yksi tunnetuimmista blinien ystävistä oli Marsalkka Mannerheim, joka palvellessaan Venäjän Tsaarin armeijassa, tutustui hyvin perusteellisesti venäläiseen keittiöön.
Lue lisää
Häränfileetä ja tattariperunoita

Maurit eli arabit nousivat 700-luvun alkupuolella maihin Iberian niemimaalle ja noin 100 vuotta myöhemmin kristityt ilmestyivät samoissa aikeissa eli ottaakseen tämän nykyisin suomalaistenkin suosiman lomanviettomaan haltuunsa. Jossain siinä 800 ja 1100 lukujen vaiheilla, kun nämä sotaisat kumppanukset kyllästyivät tappamaan toisiaan ja halusivat jotain vaihtelua, syntyi monien kiemuroiden jälkeen Corrida de Toros eli härkätaistelu.
Lue lisää
Sisäruokintakauden startti: Pyttipannu a´la HK Blöö
Ilmojen käytyä kovin syksyisiksi ja paikoin jopa hyvin talvisiksikin, tarkoittaa sitä, että ulkokokkausvälineet on talvihuollettu ja pistetty odottamaan kevään tuloa. Sisäruokintakauden avajaiset käynnistyvät tuhdilla ja kylmän loitolla pitävällä pyttipannulla. Tällä kertaa lisukkeen valinta ei tuota vaikeuksia, vaan valinta osuu maineikkaaseen ”HK Blööhön” eli HK:n Siniseen Lenkkiin.
Lue lisää
Narusia con Cognac

Mitä mies, jota on siunattu jälkikasvulla, voisi isäinpäivänä tehdä muuta kuin kokkailla ruokaa. No, joissakin perheissä mennään ulos syömään ja toisissa perheissä äiti valmistaa "isämeidänpäivänkalkkunan" - meillä ei. Mikään tapa ei liene toista huonompi. Se, mikä allekirjoittaneen isäinpäivän aamuissa on läheisille vaikeinta, on se, että he saavat pistää huushollin kaikki kellot raikamaan kukonlaulun aikoihin, ehtiäkseen kaataa aamukahvin sänkyyn.
Lue lisää
Todellista äijäruokaa tosi-isännöitsijälle

Allu Stemu alias Alexis Stenvall alias Aleksis Kivi tuo veikeä kansalliskirjailijamme Nurmijärven pitäjän Palojoen kylästä on suomalaisen äijäkirjallisuuden ja äijäruoan todellinen esi-isä. Seitsemän veljestä oli ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu ja julkaistu äijäromaani. Siinä seitsemän äijän joukko seikkaili elämän kivikkoisilla rinteillä Taaborinvuorella. Elämä ei näille äijille aina hymyillyt, lukemaan piti opetella, naishuoliakin oli eikä pöytä aina ollut valmiiksi nykyisen ravintoympyrän mukaisesti katettu. Nykyisin Nurmijärven äijiä on enää kaksi - Matti ja Antti - ja vaikka molemmat istuvat valtioneuvostossa, eivät he ole edes puolueveljeksiä keskenään.
Lue lisää

<< Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Seuraava >>

Content Management Powered by CuteNews