Karpan keittiö

Kevyttä kesäruokaa

Kuukauden soppa-aforismi:
Sinappi ei ole hyvää ilman kinkkua.

Kesägourmeeta ja johtajuuspohdiskelua


"Hyvää päivää johtajakollegat, olen... Perustin yritykseni vuonna 1948, olen ollut johtajana 65 vuotta ja olen edelleen työelämässä.
Jatkotoiveitakin on asetettu; pöydälläni on sopimus kiinalaiselta asiakkaaltamme. Heidän toiveensa on, että olisin sopimuksen takuumiehenä vielä 10 vuoden kuluttuakin, 100-vuotiaana."

Näin kertoi pitkänlinjan yritysjohtaja Finlandia-talossa järjestetyssä Tulevaisuuden johtaminen -paneelikeskustelussa kesäkuun alussa. Teki vaikutuksen.
Allekirjoittanut oli kutsuttuna kyseiseen seminaariin, jossa panelistit pohtivat johtajuutta nykyhetkessä ja tulevaisuudessa.
Johtajuuteen vaikuttavat monet tekijät: omistajat, henkilöstö, yrityksen arvot ja kasvuodotukset, kilpailutilanne, lainsäädäntö, koulutus, ympäristökysymykset jne.
Tilaisuudessa oli noin sata (aikuista) johtajaa. Yksi asia nousi voimakkaasti pinnalle, nimittäin nuorten työntekijöiden kohtaaminen työpaikalla. Miten käsitellä tätä diginatiivisukupolvea eli 1980- ja 1990 -luvulla syntyneitä nuoria, joiden vuoro on nyt tulla työelämään? He, jotka ovat eläneet koko elämänsä teknologisoituneessa maailmassa, joille tietokoneet ja matkapuhelimet ovat aina olleet olemassa.
Haasteet ovat erilaisia kuin ennen wanhaan, jolloin oli pomo ja alaiset. Jokaisessa työyhteisössä oli selkeä hierarkia, eikä pomon arvovaltaa käynyt kyseenalaistaminen. Vallitsi selkeä johtamisen filosofia: management by näin on aina tehty ja tehdään jatkossakin.
Nykyisin pitää osata olla arvojohtaja, ottaa digitalisoituminen normaalina yrityksen kehitysvaiheena, henkilöstön johtaminen on työyhteisöjohtamista, ottaa eettisyys ja hiilijalanjälkikin huomioon.
Ennen häirikölle näytettiin ovea. Nyt samainen narsisti vaatii erityistoimenpiteitä, samoin laiskat ja alkoholiongelmaiset alaiset.
Ja mikä haasteellisinta - ehkä - nuorilla on sellaisia taitoja, joista meillä vanhoilla änkyröillä ei ole mitään hajua. Sen myöntäminen aidosti ja sitä kautta ihan totaalisen uuden oppiminen vetää nöyräksi.
Näin asia on myös isännöintialalla. Yksi simppeli esimerkki: kysyin Kiinteistöpostin Tulevaisuuden Isännöinti -seminaarissa neljältäkymmeneltä isännöitsijältä, monenko edustamalla firmalla on Facebook-sivut? Kaksi kättä nousi ylös.

Kuusenkerkistä moneksi


Kerkät eli uudet versot ovat kauniin värinsä lisäksi myös syötäviä. Niistä voidaan valmistaa teetä, mehua, siirappia ja voi niitä ripotella kylpyveteenkin. Ne sisältävät runsaasti hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja - terveyskamaa, jonka sanotaan auttavan särkyihin, vatsavaivoihin ja vaikka mihin - M.O.T. eli mahtaako olla totta.
Päätin kokeilla, minkälaisen maun kerkät antavat graavilohelle. Herkistelin kunnolla ja käytin roseepippuria maustamisessa. Komean näköinen maustekuori tulikin ja maku... syötävää, ei voimakas, mutta poikkeaa perinteisestä suolalohesta. Kelpo kesäevästä uusien perunoiden, voin ja ruisleivän kera.

Graavattu lohi


Lohifilee
Roseepippuria
Merisuolaa
Sokeria
Kuusenkerkkiä

Rouhi roseepippuria noin ruokalusikallinen. Leikkaa desin verran kerkkiä pieneksi ja sekoita pippurirouhe, suola, sokeri ja kerkät keskenään ja hiero mausteet kalan pintaan. Kääräise kala voipaperiin ja laita se noin vuorokaudeksi jääkaappiin.

Hampurilainen


Naudan jauhelihaa
Sipuli
Kananmunia
Korppujauhoja
Mustapippuria
Tabascoa

Hampparin nimikkosafkaa


Kesäruokaa ovat myös itse valmistetut hampurilaiset. Valmista ensin pihvitaikina. Meikäläisen taikinaan tuli puoli kiloa vähärasvaista naudan jauhelihaa, yksi sipuli, valkosipulin kynsiä ja mausteiksi suolaa, huhmareessa rouhittua mustapippuria, suolaa, korppujauhoja, soijaöljyä ja Tabascoa, loraus tummaa olutta ja kolme kananmunaa.
Ainekset sekoitetaan käsin ja taikinan annetaan tekeytyä tunnin verran jääkaapissa.
Paistoin pihvit hiiligrillin ritilällä parillapannulla. Pannulle sipaisu oliiviöljyä ja pihvit parillalle. Mukaan luumutomaatteja ja raparperin varsia.
Pihvejä paistetaan muutama minuutti ja käännetään, jotta toinenkin puoli paistuu. Pyörittele myös lisukkeita, jotta nekin kypsyvät ympäriinsä.
Kun pihvit alkavat olla kypsiä, nosta niiden päälle juustoviipaleet ja laita myös sämpylät parilalle. Jos grillaat "kupugrillillä", niin laita kupu päälle, että juusto alkaa sulamaan.
Mausteeksi ketsuppia, sinappia ja ehkä hampurilaissalsaa.
Raparperin päälle voi ripotella vähän sokeria.
Tölkillinen tummaa olutta ja tällainen itse värkätty maukas kesähamppari maistuu kesähampparille ja sen kesäfriidulle takuuvarmasti.
Mukavaa ja lämmintä kesää kaikille johtajille ja nautiskelijoille. Ja muillekin.

Kahvimaalla 8. kesäkuuta 2013
Chef Karppa
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews