Karpan keittiö

Kasvisnyyttejä grillikesässä

Kuukauden soppa-aforismi:
Kun ottaa nakit, niin puhe puuroutuu.

Grillikesää on vielä jäljellä


Kulunut kesä helli lomalaisia kaikkialla Suomessa. Niin Kuhmossakin, jossa vietin mökkilomaa useita viikkoja kalastellen ja nautiskellen. A´vot, pyyntituoretta kuhaa ja ahventa, savustettuja muikkuja ja uusia pottuja. Välillä talkkunapuuroa, tirripaistia, lanttukukkoa...

Nyt ne ovat vain kivoja muistoja. Mutta pilviäkin elämän taivaalla on. Suomen, eikä muunkaan maailman talous näytä kovin hääppöiseltä. Tuoreimmat talousuutiset kertovatkin heiveröisestä muutoksesta ja siitä, että pohjakosketus olisi jo koettu. Nähtäväksi jää, mutta nopeaa kasvua ei varmastikaan nähdä.
Suomen valtio aikoo elvyttää ehkä parilla sadalla miljoonalla, jotta talous saataisiin edes vähän paremmalle tolalle. Kun tämä meidän "sixpack-hallituksemme" nyt vaan osaisi päättää, mihin tuet kohdistetaan.
Avunpyytäjiä on jonoksi asti, rakennusteollisuus etunenässä. RT hamuaa, ei enempää, eikä vähempää kuin 400 miljoonaa, jotta rakennusliikkeillä ja -teollisuudella business pyörisi.
Perustelut ovat luonnollisesti tarkkaan mietittyjä. Tukieuroilla pidettäisiin timpurit töissä ja sitä kautta valtio saisi verotuloja.
Toinen puoli asiassa taitaa olla kuitenkin se, että jäsenyrityksille pitäisi taata tulovirtaa nihkeimpinäkin aikoina. Työllistämis-argumentti on ok, mutta toista mieltä olen siitä, että verovaroin pitäisi tukea gryndaamista. Sitä, jonka laadustakin saa usein lukea huonoja uutisia.

Tarvittaisiin täsmäelvytystä korjausrakentamiseen


Oy Suomi Ab on pariin otteeseen vaikeina aikoina tukenut korjausrakentamista, mikä on kohdistunut taloyhtiöihin. Se olisi perusteltua nytkin, sillä korjaaminen työllistää kaiken kokoisia rakennusalan yrityksiä. Varsinkin niitä, joiden kirjoilla on vain "liimataisia" ja "virtasia".
Lisäksi korjaaminen vaatii paljon työtä, ehkäpä enemmän kuin elementtien valmistaminen ja niistä talojen kasaaminen.
Tässä kohdin on hyvä myös muistaa, että korjausvelka rakennetussa kiinteistökannassa hipoo 50 miljardia euroa ja monet lainsäädännölliset päätökset vaativat taloyhtiöitäkin korjauksiin.
Sekin on huomioitavaa, että jos elvytyseuroja kohdistettaisiin korjausrakentamiseen, niin kuitenkin valtaosan korjauksista maksaisivat yksityiset osakkeenomistajat. Ja tälläkin mallilla verotuloja kertyisi valtion kassaan.

Entäs homekoulut ja –päiväkodit


Maallikkona ajatellen ei yhteiskunnan omien kiinteistöjen kuntoon saattaminenkaan ole hullu ajatus. Onhan nekin kalliilla rakennettu ja sittemmin päästetty liian monessa tapauksessa kehnoon kuntoon.
Aika ajoin otsikoissa näkee, että koulu tai päiväkoti on siinä jamassa, ettei sinne voi lapsia laskea.
Niidenkin korjaaminen vaatii työtä ja näin valtio edesauttaisi työllisyyttä. Tällä mallilla valtio lainaisi ikään kuin itselleen. Ja kunnille, joita se muutoin kurmottaa kovalla kädellä.
Mutta kaiken kaikkiaan päätöksillä on kiire, koska mihin tahansa elvytys kohdistuukin, se ottaa aikansa ennen kuin vaikutukset näkyvät yhtään missään.

Grillatut kasvikset


* kesäkurpitsaa
* porkkanaa
* uuden sadon sipulia
* kukkakaalia
* valkosipulia
* Koskenlaskija-sulatejuustoa
* mustapippuria
* suolaa

Pilko kuorittu kesäkurpitsa paloiksi, muserra kukkakaali nuppuina mukaan, viillä porkkanasta juustohöylällä lastuja, pilko myös sipulit mukaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Lusikoi lopuksi rasiallinen Koskenlaskijaa ja sekoita.
Repäise vahvasta alumiinifoliosta sopivat palat, yksi per ruokailija ja lusikoi kasvikset foliolle. Pyöräytä nyytit kiinni ja grillaa hiilloksella 15-20 minuuttia.
Tai kuten allekirjoittanut teki, että laitat kasvismössön savivuokaan ja sen päälle folion kanneksi ja grillaat herkun siten.

Grillivartaat


Possun ulkofileetä
Maksaa
Maissia
Tomaatteja

Leikkaa possunliha peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja marinoi liha valkosipulihakkeluksen, soijan, suolan, valkopippurin ja oliiviöljyn kera. Tunti pari jääkaapissa riittää hyvin.
Leikkaa maksa saman kokoisiksi paloiksi ja ripottele päälle vähän suolaa. Viipaloi esikeitetty maissi reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Puisia varrastikkuja on syytä pitää vedessä jonkin aikaa, niin niiden päät eivät hiillostu grillin lämmössä.
Töki ainekset vartaaseen vuorotellen. Maissin saat tikkuun helpommin, kun teet maisiin keskelle teräväkärkisellä veitsellä pienen reiän.
Grillaa vartaat välillä kääntäen, että herkut kypsyvät tasaisesti ympäriinsä.
Varsin maukasta evästä syyskesän hämärtyviin iltoihin. Ruokailun yhteydessä kaikki uusavuttomat ihmisvintaget ja nuoremmatkin voivat sitten lukea isännöitsijäunionin uunituoretta vihkosta, jossa opastetaan asumisen jaloa taitoa.
Jess.

Kahvimaalla
17.8.2013
Chef Karppa
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews