Karpan keittiö

Kaalilaatikko syksyn herkku

Soppa-aforismi:
Vastustan vain niitä paheita, mitkä eivät minua kiinnosta.

Kaalilaatikko on syksyn herkkua


Eletään vuoden sitä aikaa, että me kaiken maailman hamsterit keräilemme luonnon antimia ja itse viljeltyjä juureksia peruna- ja muihin kellareihin.
Efloppikin napsii omansa - mikä ei oikeasti kuulu kenellekään muulle kuin kyseiselle yritykselle.

Sen sijaan monille kuuluu ammattiyhdistysliikkeen jatkuva nokittelu työnantajia kohtaan. Kansalle kuuluu myös virkakoneiston, maan hallituksen sekä eduskunnan puuttuminen yritysten toimintamahdollisuuksiin.

Yrittäjät ovat tärkeä voimavara?


Näkyy usein otsikoissa ja kuulee liturgianomaisesti poliitikkojen puheissa. Käytännössä homma on usein muuta. Kauppias ei saa myydä kaupassaan itse halkaisemaansa kaalia, eikä määrätä yrityksensä aukioloaikoja. Kuljetusyrittäjän työaikaa on rajoitettu niin, että kun viikkotyötunnit tulevat täyteen, hän ei saa huoltaa kalustoaan omalla pihallaan, edes sunnuntaina.
Hallitus moukaroi päätöksiä pöytään huonolla valmistelulla ja sitten niitä "valuvikoja" eli suomeksi vääriä päätöksiä paikkaillaan miten kuten.
Aika näyttää, mitä loma-ajalla sairastamisen karenssiajan poistaminen tuo tullessaan. Monellako työpaikalla huomataan että lomakausi jatkuu, varsinkin jos kelit ovat töihin paluun kynnyksellä aurinkoiset? Vuoden päästä se nähdään.
Tekemättömän työn kustannukset eli lomarahat ovat kaikkea muuta kuin nykyaikaa. Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan niiden poistaminen toisi kuuden prosentin säästöt työvoimakustannuksiin, millä jo olisi merkitystä työpaikkojen pysyvyyteen niukkoina aikoina.
Kun Oy Suomi Ab velkaantuu tällä hetkellä noin miljoonan euron verran tunnissa, 24/7, niin miten olisi jos kajottaisiin myös ay-liikkeen tukijalkaan - jäsenmaksujen vähennysoikeuksiin? Vuositasolla tuo ammattiliittojen verotuksellinen etuoikeus merkitsee 200 miljoonan välittömiä veromenetyksiä valtiolle. Miksi näin?
Ja kun vauhtiin pääsin, niin samaan hengen vetoon tapetille myös tolkuttomasti pöhöttynyt julkinen sektori eli jengi, joka saa palkkansa verovaroista.
Suomessa yksityinen sektori työllistää nyt vähemmän ihmisiä kuin vuonna 1950, vaikka meitä suomalaisia on 1,5 miljoonaa enemmän.
Kyllä vuolukirveelle tuolla julkisella puolella on töitä. Esimerkkinä juuri julkisuuteen tullut tieto kuntaliitosten mahdollistamasta jopa viidentoista vuoden irtisanomissuojasta.
Kun kuntaliitos tehdään, siinä taataan virkamiehille viiden vuoden työt. Kun liitoskuntaan liittyy uusi kunta vaikkapa neljän vuoden päästä edellisestä, taas napsahtaa viisi vuotta suojatyötä lisää ja niin edelleen. Se vasta reilua sopimuspolitiikkaa on, melkein kuin "kotona Kreikassa".

Tarvitaanko isännöitsijää?


Erään käsityksen mukaan isännöitsijä tekee kahdeksan tuntia töitä kuukaudessa yhtä taloyhtiötä kohden. Talo ja osakkaat elävät aina.
Jos taloyhtiö valitsee toimeliaan sähköisiä palveluita tarjoavan tilitoimiston ja jos yhtiöllä on aktiivinen hallitus, mitä lisäarvoa isännöitsijä silloin tuo yhtiölle?

Kaalilaatikko


Keräkaalia 1 kg
Naudan jauhelihaa 500 g
Iso keltasipuli
Pari valkosipulin kynttä
Siirappia 3-4 rkl
Meiramia 2 rkl
Suolaa
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Voita

Silppua kaali suikaleiksi tai pienehköiksi palasiksi. Lorauta ison kattilan pohjalle reilu loraus oliiviöljyä ja hauduta kaalisilppu kannen alla kattilassa. Sekoita välillä.
Paista silputut sipulit ja valkosipulit voinokareen kera paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kun kaali on vähän pehmennyt ja jauheliha kypsää, kaada kamat isoon voilla voideltuun uunivuokaan, sekoita ja töräytä siirappi ja meirami mukaan. Sekoita kunnolla ja vuolaise muutama tömäkkä voinokare sörsselin päälle.
Paista 180 asteisessa uunissa vähintään puolitoista, jopa pari tuntia ja tarjoile puolukkasurvoksen kera.
Kaalilaatikko on siitä mukava soppa, että se kestää lämmittämisen seuraavina päivinäkin, eikä maku kärsi. Jopa päinvastoin.

Alkupalaksi tiikerivoikkari


Kun saat laatikon uuniin, niin siinä jää hyvin aikaa väkertää ja nauttia pieni alkupala. Allekirjoittanut osti pussillisen isoja kuorittuja tiikerikatkarapuja ja kokkailin niistä maukkaat leivät.
Wokkipannuun valkosipulimurskaa, inkivääriä, chiliä, salaattia tai kaalia.
Ruskista ensin öljyssä kevyesti valkosipuli, chili ja inkivääri. Lisää sitten rehut ja katkan pyrstöt. Katkoille riittää pari-kolme minuuttia. Sekoita wokkia heiluttamalla tai varoen paistinlastalla.
Paahda yksi ruisleipäpala per ruokailija, sipaise leivälle vähän voita ja kauho wokista katkoja tykötarpeineen leivän päälle.
Helppo, nopea ja maukas alkupala on syömistä vaille valmis.

Kahvimaalla
21. syyskuuta 2013.
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews