Karpan keittiö

Onnellisuuspohdiskelua ja saksanhirveä

Avorismi:
Onnellinen mies - lihava pankkitili, oma kokki ja hyvä ruoansulatus.

Onnellisuuspohdiskelua ja
Saksanhirven kyljykset juurespedillä


Mikä vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen? Taloudellinen riippumattomuus, koulutus, työ, hyvä parisuhde, lapset, asuinpaikka... näillä kaikilla on varmasti oma merkityksensä.
Tuoreimmassa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä merkittävät tutkijat pohtivat taannoin tehdyn tutkimuksen havaintoja.
Artikkelin perusteella maaseudulla asuvat ovat onnellisempia kuin keskustoissa asuvat ihmiset. Yksi selittävä tekijä mukavien naapureiden lisäksi on ikä, sillä ihmisen onnellisuuden tiedetään seuraavan U-kirjaimen muotoista käyrää. Onnellisuus alkaa laskea jo 18 vuoden iässä ja alamäkeä riittää viisikymppiseksi asti.
Nuoremmat ihmiset haluavat asua elämän sykkeessä eli kylien keskustoissa. Tutkimuksen mukaan vähiten onnellisia olivat 35-49-vuotiaat ihmiset. Syyt taitaa olla helppo jäljittää; pienet lapset, asuntovelka, uran tekeminen, ainainen kiire...
Viisissäkymmenissä onnellisuuskäyrä alkaa taas nousta ja ohittaa jossakin vaiheessa jopa nuoruuden tason. Maaseudulla asuu enemmän iäkkäitä ihmisiä, mikä tukee tutkimustuloksia - kyllä maalla on mukavaa - ja onnellisempaa asua.
Mutta kaikkein tärkeimmät onnellisuuteen vaikuttavat tekijät ovat kuitenkin terveys ja toimiva parisuhde.

Ovatko Kiinteistöpostin lukijat onnellisia?


Tuoreen lukijatutkimuksen taustatiedoista käy ilmi, että Kiinteistöpostin lukijoista vain neljännes on alle 50-vuotiaita, 39 prosenttia 50-65-vuotiaita ja yli 65-vuotiaita lehden lukijoina on reilu kolmannes, 35 %. Ikärakenne on mitä mainioin taloyhtiön hyvinvoinnin kannalta, päätöksentekijöinä on kokemusta omaavia ihmisiä joilla on myös aikaa ja halua paneutua taloyhtiön asioihin.
Lukijoiden taloudellinen ja sosioekonominen tilanne on varsin hyvä, asuvathan he kaikki omistusasunnossa. Reilusti yli puolella talouden bruttovuositulot ovat yli 50 000 euroa, viidenneksellä yli 70 000 ja 11 prosentilla yli 100 000 euroa.
Neljännes lukijoista on ylempi toimihenkilö tai johtavassa asemassa. Ja seinän takana on naapuri.
Siis voinemme päätellä, että Kiinteistöpostin lukijat ovat onnellisia ihmisiä, vaikka suuri osa heistä asuukin kaupungeissa, eikä maaseudulla. Onnellisia siitäkin huolimatta, että jokaisessa taloyhtiössä on se virtasen eukko ja lahtisen äijä, jotka ovat aina järkevän päätöksenteon jarruna yhtä tiukasti kuin se muuan luonnontuote Junttilan tuvan seinässä ja vaikka kotoyhtiössä onkin alkamassa se pelottava putkistoremontti.
Eikä sitä isännöitsijääkään saa koskaan puhelimitse kiinni, eikä vastaa edes sähköposteihin ja muutenkin vaikuttaa vähän laiskanpullealta jullilta.
Vai asuuko onnellisimmat ihmiset sittenkin pienessä punaisessa tuvassa, järven rannalla, keskellä kaupunkia?

Paahdetut uunijuurekset


Porkkanaa
Lanttua
Naurista
Sipulia
Valkosipulia
Palsternakkaa
Oliiviöljyä
Hunajaa

Paloittele juurekset krouveiksi palasiksi ja laita ne uunivuokaan. Suolaa ne ja lorauta mukaan reilusti hyvää oliiviöljyä ja pari kolme ruokalusikallista juoksevaa hunajaa. Sekoita.
Paista juureksia ensin puolisen tuntia 200 asteisessa uunissa ja laske sitten lämpö 150 asteeseen. 30-45 minuuttia ja alkavat olla syöntikunnossa.


Saksanhirven kyljykset


Kaksi kyljystä per syöjä
Kermaa
Suolaa
Mustapippuria
Voita
Oliiviöljyä

Saksanhirveä ja paahdettuja juureksia


Jos et kaupastasi löydä saksanhirveä, hyvää saat myös peuran tai poron kyljyksistäkin. Possu on jo sitten ihan omaa luokkaansa, eikä niin väljästi voi ajatella, että Putte olisi edes riistanomaista ruokaa.
Anna kyljysten olla huoneenlämmössä tunnin verran ennen paistamista, niin liha ei säikähdä kuumaa pannua. Pannu kuumaksi ja pohjalle pieni loraus oliiviöljyä ja nokare voita. Kun rasva on kuumaa niin laita kyljykset pannulle. Ensimmäinen puoli voi olla pannulla puolitoista minuuttia ja sitten kääntö. Kun toinen puoli on ollut pannulla hetken, lorauta pannun pohjalle vähän kermaa ja mausta kyljykset ja kerma suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Sekoita kerma ja mausteet varoen. Anna kyljyksen ja kerman olla miedolla lämmöllä vielä minuutin puolitoista ja ruoka on valmis.
Lado lautasen keskelle juureksista "peti" ja nosta kyljykset nätisti juuresten päälle. Lusikoi pannulta kastiketta lautaselle, tarjoile ja nauti.
Jos olet vähääkään viinin ystävä, niin tämän ruoan kanssa lasillinen hyvää viiniä kyllä kuuluu olla. Oma valintani oli italialainen Cabreo Il Borgo vuodelta 1998. Aika kallis, 34,90, mutta viini oli kuin nenä päähän tälle ruoalle. Sopivan tanniininen, aavistus karpaloa, mukavan mausteinen ja täyteläisen pitkä maku.
Viini tekeytyi pari tuntia karahvissa ennen pöytään pääsyä.

Onnellinen kotikokki
Kahvimaalla
26. lokakuuta 2013
Chef Karppa
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews