Karpan keittiö

Yhteisöllisyyspohdintaa ja Cannelloneja

Kuukauden soppa-aforismi:
Tiedätkös äiti, mitä yhteistä on puurokattilalla ja naisella? Noh, molempia pitää vahtia, ettei kiehu ylitse.

Cannelloneja itsetehdystä pastataikinastaYksin vai yhdessä, ruokaa vai hyvää ruokaa, päätöksentekoa yksin vai porukassa, vasen vai oikea? Oikea tietenkin.Ihminen joutuu aina valintojen eteen, asuipa hän sitten osakehuoneistossa tai omakotitalossa, toista tarvitaan aina. Hyvä niin, sillä äly etsii, vain sydän löytää.

Yhteisöt ja yhteisöllinen elämä ovat ihmisen olemassaololle ja toiminnalle välttämättömiä prosesseja ja rakenteita. Niiden
läsnäolo kaikkialla ja samanaikainen näkymättömyys tekevät niistä yhden ihmisen arvoituksellisimmista luomuksista. Näin asiaa luonnehtii Wikipedia.

Taloyhtiöt ja yhteisöllisyys


Taloyhtiöissä jos jossakin tarvitaan yhteisöllisyyttä ja sitä sieltä löytyy. Toki, joskus vähän säröillen naapureiden kesken tai isännöitsijää kohtaan, mutta ilman yhteisöllisyyttä kolhoosiasumisesta ei tulisi mitään.
Taloyhtiön olemassaolo perustuu voimassa olevaan lakiin, joka hyvin tarkkaan määrittelee, miten päätöksenteko menee. Sooloilulle siellä ei ole sijaa. Yhtiökokous on systeemin ylin päättävä elin, hallitus on tärkein valmisteleva elin ja isännöitsijä hallituksen valtuuttamana hoitaa yhtiön päivittäiset rutiinit.
Näin on luotu järjestelmä, jotta omistajan ääni pääsee kuuluviin.

Puheenjohtajat kerhoutuvat


Kiinteistöposti oli Itsenäisyyspäivän alla kutsuttana turkulaisen Puheenjohtajien klubin tilaisuuteen, jossa oli helposti aistittavissa ja myös kuultavissa eri taloyhtiöiden puheenjohtajien välistä yhteisöllisyyttä runsain mitoin. 170 puheenjohtajaa on jo liittynyt klubiin ja heistä osaa jututtaessa kävi eittämättä ilmi, että homma toimii. Ihmiset saavat itselleen vahvistusta, vertaistukea taloyhtiötoimintaan.
Lisäksi klubiin kuuluminen auttaa useasti taloyhtiöitä ja niiden puheenjohtajia ihan käytännön asioissa, lämmönsiirtimen vaihtoon liittyvissä kysymyksissä, esimerkiksi.
Tällainen toiminta on kunnioitettavaa. Muistaa kuitenkin pitää, ettei se itsekseen muodostu. Jonkun (usein yksi ihminen) on oltava aktiivinen ja järjestettävä kokouksia, tapahtumia, vaikkapa pikkujoulut.
Klubin puheenjohtaja Mika Artesola on juuri sellainen mies Turussa. "The puheenjohtaja", joka nauttii suurta kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden arvostusta. Aiheesta.
Tällaisia klubeja löytyy myös Taloyhtiö Forum Espoon Tapiolasta, Ogeli-seura Helsingin Oulunkylästä, Hallitusfoorum Jyväskylästä, tiettävästi Lahdessakin... ja muutamia uusiakin on viritteillä. Hienoa se.

Se koira älähtää, kehen kalikka kalahtaa


Edellisessä lehdessämme kommentoin "Kuka huolehtisi isännöitsijästä". Kommentti on saanut aikamoisesti huomiota. Monet ammattilaiset ovat kiitelleet, että hienoa, kun nostatte tällaisia asioita esille. Erityisesti ne, jotka eivät välttämättä toimi isoissa organisaatioissa.
Isännöintiunioni tuntuu suhtautuvan selvästi toisella tavalla. En tiedä, missä maailmassa elävät, jos faktoihin perustuva kommentointi käy niin herkästi hipiälle, että nostaa pussillisen herneitä nenään ja estää normaalin hengittämisen. Sitä saa mitä tilaa.
Ottakoot huomioon ihmiset -aidosti - tai vaihtakoot agendansa virallisesti isojen isännöintiyritysten puolestapuhujaksi.

Cannellonit


Kastike:
Jauhelihaa
Tomaattimurskaa
Basilikaa
Ricottaa
Sipulia
Suolaa, pippuria
Valkosipulia
Parmesaania
Juustoraastetta
Valkokastike

Cannellonit ovat pastaputkia, joita saa kaupasta ja jotka voi täyttää haluamallaan salsalla. Täytettyjen tuubien päälle laitetaan valkokastiketta ja juustoraastetta. Paistetaan uunissa.
Cannellonit voi valmistaa myös itse tekemästä pastataikinasta. Allekirjoittanut kokeili ensimmäistä kertaa tällaisen taikinan tekemistä. Eikä viimeistä kertaa.
Taikinaan tarvitaan hyvin hienoja jauhoja, Välimeren maissa myllytty durumvehnäjauho on hyvä.
400 grammaa jauhoja puhtaalle pöydälle kekoon. Kekoon kolo, johon rikotaan neljä huoneenlämpöistä kananmunaa. Sitten haarukalla kananmunat rikki ja haarukkaa apuna käyttäen sekoitetaan varoen jauhot muniin. Mukaan pieni ripaus suolaa, loraus oliiviöljyä ja tarvittaessa hiukan vettä.
Taikinaa veivataan käsin niin, että siitä tulee kostea, sileä möykky. Ottaa aikaa noin kymmenen minuuttia. Sitten taikina muovikelmuun vajaaksi puoleksi tunniksi.
Sen jälkeen ohut kerros jauhoja pöydälle ja alkaa taikinan kaulinta. Kaulitse aina itsestäsi pois päin, käännä ja kaulitse, käännä ja kaulitse. Taikinalta "henki" pois. Hyvä mittari taikinan lopulliselle paksuudelle on luottokortin paksuus.
Leikkaa ohuesta taikinasta taikinapyörällä vuoan levyisiä 20-25 senttiä pitkiä levyjä ja lusikoi niiden päälle ohuesti kastiketta ja kääri rullalle.
Sitten rullat uunivuokaan, päälle runsaasti valkokastiketta ja sopivasti juustoraastetta. Paista 220 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

Hyvää joulunseutua ja alkavaa uutta vuotta toivottaen.
Kahvimaalla Itsenäisyyspäivänä 2013.
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews