Karpan keittiö

Lohi-katkarapusalaattia jääkiekkohengessä

Kuukauden soppa-aforismi:
"Kyllä käsi niin viisas on, että löytää suun pimeässäkin."

Kevyttä ruokaa ja ihmissuhdepohdiskelua


Minulla oli mahdollisuus vierailla hiljattain Venäjällä, Pietarissa. Matkan tarkoitus oli vain mennä ainoastaan katsomaan jääkiekko-ottelu, SKA Pietarin ja Ak Bars Kazanin välinen. Voi veljet sitä tunnelmaa siellä hallissa ja pelin tasoa.

Kyllä SM-liigan taso jää molemmissa asioissa valitettavan kauas tuosta kokemuksesta. Tunnelma oli peliä odotellessa ja pelin aikana, myös jälkeen, jotain sanoin kuvaamatonta - versus, olen ollut katsomassa myös NHL:lää.
Jokseenkin samankaltaisen tunnelman olen kokenut Barcelonan Camp Nou-stadionilla jalkapallomatsissa, yli 100 000 fanaattista kannattajaa, olé.
Yleisöä viihdytettiin Pietarissa hienosti musiikin voimin ja itse peli oli jotain ennen kokematonta. Vauhtia ja hienoja tilanteita, ei törkeitä taklauksia, näin taiturit pääsivät hyvin vauhtiin.
Yleisö eli mukana käsittämättömällä tavalla. Kannustusta riitti ja suosiota jaettiin molemmille joukkueille onnistumisten jälkeen.
Kerroinkin kotijoukoille, että olisin helposti voinut katsoa tuollaista peliä vaikka kuusi erää putkeen.
Busineskin näytti toimivan, sillä isolla osalla pietarilaisia oli oman joukkueen fanipadat päällä.
Pääsimme oikein kunnolla fanittamaan myös matsin jälkeen kuhmolaistaustaista maajoukkuepelaajaa, Janne Pesosta hallin ulkopuolella. Paikalla oli myös joukko paikallisia faneja, "yläfemmaa heitimme" heidän kanssaan. Kiva fiilis jäi.

Välittäminen on parhainta johtajuutta


Kaikesta tästä kokemastani kotimatkalla heräsi mieleeni ajatus, mitä oikein on toisesta välittäminen. Kun ihmiset eri organisaatioissa välittävät asiakkaistaan, yrittäjät henkilökunnastaan, taikka vain se, että ihminen välittää läheisistään.
Isä ja äiti lapsistaan, isovanhemmat ja lasten lapset toisistaan, työntekijät eri duuneissa toisistaan...
Välittääkö isännöitsijä isännöimänsä taloyhtiön hallitusten jäsenistä ja osakkeenomistajista? Entäs toisin päin?
Tai se, että jos ei välitäkään. Jos liike-elämässä onkin niin, ettei kiinnosta muu kuin business ja raha? Kyllä silloin ollaan menty varsin pitkälle metsään. Mutta, tiedän ja näen tätä tapahtuvan. "Raha ratkaisee", kylmää.
Vaikka tosiasia on, ettei busineksessa firma osta firmalta, vaan ihminen ihmiseltä.

Mitä Sinulle kuuluu?


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö siteerasi Uudenvuoden puheessaan jotain televisio-ohjelmassa näkemäänsä näin: "Kyllä meillä kaikilla on se hetki aikaa, naapurina, tuttavana tai muutoin vain, että kysäistään, mitä Sinulle kuuluu, voinko jotenkin auttaa?"
Hieno ajatus, eiköhän näin liene? Komppaan täysillä.
Kuulinpa tarinan venäläisistä; vaikuttavat ensi näkemältä vähän tylyiltä ja hymyttömiltä, mutta kun tutustutaan, niin ystävällisyyden ja hymyn määrä on mittaamaton.
Toinenkin; venäläisen perheen pää on mies, mutta kaula on vaimon - kukas silloin sanoo, mihinkä suuntaan katsotaan ja mistä välitetään? Ei liene epäselvyyttä.

Lohi-katkarapusalaatti


Sikuria
Punakaalta, yms.
Kylmä- tai lämminsavulohta
Kuorittuja katkarapuja
Inkivääriä
Sitruunaa
Bloody Mary-kastiketta

Bloody Mary-kastike


Tomaattimurskaaa
Worcester-kastiketta
Tabascoa
Suolaa
Votkaa, vähän
Mustapippuria
Sitruunaa

Lohi-katkarapusalaatti


Revi sikurit ja eriväriset kaalit sopivin kokoiseksi "kupeiksi" ja täytä ne lohella ja kuorituilla katkaravuilla. Lohko tarjoiluastialle muutama sitruuna, joista voi syödessä rutistaa raikasta mehua ruoan päälle.
Ripottele maukas kastike pitkin ja poikin salaatin päälle ja raasta makusi mukaan tuoretta inkivääriä.
Kastikkeen voi tehdä myös tuoreista tomaateista ellei tykkää tomaattimurskasta. Itse kastike on helppo tehdä blenderillä tai jollain muulla tehokkaalla konesekoittajalla. Ainekset kulhoon ja kone päälle.
Lohena käytin itse kuhmolaista kylmäsavulohta, jota pidän parhaana mitä olen saanut maistaa. Siitä terävällä veitsellä ohuita pieniä siivuja, jotta kala pääsee hapen kanssa oikeisiin makusfääreihin.
Salaatti on aika hapan, mutta jos haluat siihen vähän makeutta, niin grillatut avokadot taikka vain pieni loraus juoksevaa hunajaa toimii varmaan hyvin. Miksei myös voissa paahdetut krutongit eli paahtoleipäkuutiot.
Sitten astia puoleksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään.
Mielestäni oikein maukas syötävä, vaikkapa kavereiden kesken kotona lätkämatsia katsellessa, saunan jälkeisenä huikopalana tai kesämökillä kesäillan valssia katsellessa.
Kyytipojaksi; no, vesi on hyvää. Tumma olut ja "soikka siivu kapeisiin kasvoihin kotimaista"... vain fingerporillinen, ei sekään nyt pois suljettu liene.
Kastike voidaan valmistaa myös alkoholittomana, jolloin sitä kutsutaan Virgin Maryksi.

Kahvimaalla
21. tammikuuta 2014
Chef Karppa
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews