Karpan keittiö

Härkää ja hummeria sekä virkamiesheeboilua

Kuukauden soppa-aforismi:
Ei näläkäänen tierä, kuinka vaikiaa on syönehen olla.

Hummeria, härkää ja virkamiesheeboilua


Kuntien omistamissa kiinteistöyhtiöissä pelataan kovaa, mutta kieroa peliä. Yhtiöiden ostovastaavat ovat oppineet piirtämään tuttujen tavarantoimittajien opettamat niksit tarjouspyyntöihin.
Pari esimerkkiä: Tampereen kaupungin vuokra-asunnot Oy kilpailutti "härpäkkeiden" ("härpäke" = laite tai palvelu) huoltopalvelun, jossa ehtona oli, että tarjoajalla pitää olla kolmen eri merkkisen "härpäkkeen" huoltovaltuutus. Tampereelta löytyy ainoastaan yksi tällainen firma.
Kuopiossa kaupungin vuokra-asuntojen "härpäkkeiden" tarjouspyyntöön oli asetettu tekniseksi vaatimukseksi, että siinä pitää olla kaksi "xx-vempainta", millä ei ole mitään tekemistä kyseisten laitteiden tehon, käyttöiän tai huollettavuuden kanssa.
Ja yllättäen, vain yksi toimittaja täyttää vaatimukset.
Helsingin kaupungin asunnot Oy:n eli Hekan tarjouspyynnössä vaatimuksena "härpäkkeiden" huoltopalveluista oli yhden laitetoimittajan valtuuttama huolto, mikä rajaa automaattisesti muut toimijat kilpailusta pois.
Uusiksi "härpäkkeiksi" olisi voinut tarjota muunkin merkkisiä, mutta huoltopuolella piti olla kuitenkin tämän tietyn merkin huoltovaltuutus. Aika ontuvaa, kauankohan toimija X saisi nauttia kilpailevan toimittajan huoltovaltuutusta?
Ontuvaa tässä tapauksessa oli myös erään toimijan hylkäysperusteet; heidän "härpäkkeet" olivat liian tehokkaita ja energiankulutus oli alhaisempi kuin valitulla. Ja hinnalla ei ollut merkitystä, sillä valittu oli kalliimpi. Melko reilua!
Ei mene ihan hankintalain tavoitteiden mukaisesti. Lain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä ja turvata yritysten tasapuolisia mahdollisuuksia tarjota tavaroita ja palveluita julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa.

Isot summat – verovaroilla


Näissä kuntien omistamissa vuokrakiinteistöissä pyörii isot summat verorahoja. Esimerkiksi Heka omistaa noin 43 500 ARA-vuokra-asuntoa, joiden isännöinnistä ja huollosta vastaavat Hekan 21 alueyhtiötä.
Millä oikeutuksella kaupunkien omistamat yritykset ja ennen kaikkea heidän hankintahenkilökuntansa pelaavat tällaista peliä? Kyse on maalaisjärjellä ajateltuna kilpailun totaalisesta rajoittamisesta. Väistämättä tulee mieleen, että jotkut ovat onnistuneet "maasuttamaan" tiettyjä henkilöitä. Ja silloin liikutaan vaarallisilla vesillä. Näitä tapauksia on viime vuosina tullut tihenevään tahtiin julkisuuteen. Ihan oikein se, sillä veronmaksajien rahoista on kysymys.
Välillä kuulee spekuloitavan myös taloyhtiöiden "hankintapäälliköiden" eli isännöitsijöiden hyvä veli -järjestelmistä. Tässä taloyhtiöiden hallituksilla on varmastikin peiliin katsomisen paikka.

Härkää ja hummeria


Varaa naudanlihaa noin 150 grammaa per ruokailija.
Tee ensin kastike tekeytymään kulhoon sekoittamalla kaikki ainekset hyvin. Suikaloi liha ja pilko muut ainekset.
Kuumenna wokkipannu tosi kuumaksi, lorauta hyvää öljyä ja heitä lihat tirisemään. Lisää valkosipuli ja inkivääri, sekoita. Paista muutama minuutti ja lisää kevätsipulihakkelus, sekoita ja paista vielä minuutin verran.
Kaada lopuksi pannulle kastike ja anna sen kiehahtaa. Sekoita lopuksi kastikkeeseen kypsät nuudelit.

Hummericocktail


Sulata hummeri jääkaapissa yön yli. Pakastehummerit ovat pieniä, yhdestä saa lihaa kahteen cocktailiin. Ovat kohtuullisen hintaisia, alun toista kymppiä kappale.
Laita hummeri leikkuulaudalle mahapuoli ylöspäin ja halkaise hummeri isolla keittiöveitsellä keskeltä päästä pyrstöön asti. Ota mahalaukku ja suolet pois ja riivi herkullinen liha lautaselle. Sakseissakin on mukavan kokoiset palat lihaa. Kotikonstein lihat saa saksesta pois käyttämällä apuna vahvoja keittiösakseja.
Revi lihat pienehköiksi paloiksi ja valmista kastike.
Lusikoi kulhoon neljä ruokalusikallista majoneesia, lusikallinen ketsuppia ja Dijonia, muutama tippa Tabascoa, pilkottu valkosipulin kynsi, kourallinen pilkottua kevätsipulia, pippuria ja puolen sitruunan mehu. Itse raavin mukaan myös sitruunan "lihat".
Sekoita kunnolla ja laita salsa jääkaappiin tunniksi. Lisää sen jälkeen kastikkeeseen hummerin lihat ja valmistele annos repimällä jäävuorisalaatista lasinpohjille sopivan paksu kerros. Lusikoi salaattipedin päälle hummerikastike ja koristele lasi vaikkapa ohuella sitruunaviipaleella.
Raikas ja maukas alkuruoka, vaikkapa juhlahetkeen.

Härkää osterikastikkeessa


Naudanpaistia tai fileetä
Kevätsipulia
Valkosipulia
Inkivääriä 1 tl
Oliiviöljyä

Kastike


Osterikastiketta 4 rkl
Soijakastiketta 2-3 rkl
Riisiviinietikkaa 2 rkl
Ruokosokeria 1 rkl
Perunajauhoja 1 rkl
Vettä 2 dl
Mustapippuria

Kahvimaalla
16. helmikuuta 2014
Chef Karppa
Lisätty 13.04. 2014
Content Management Powered by CuteNews