Karpan keittiö

Grillissä pariloitua maksaa

Kuukauden soppa-aforismi:
"Ruoka on nautinnollista. Etenkin, kun omaa tarpeeksi
luonteen heikkoutta nauttiakseen sitä."

Uusi ulkoruokintakausi jo käynnissä
Grillissä pariloitua maksaaElämä on ihmisen parasta aikaa sanoi Nykäs Matti aikoinaan. Karppas Matti sanoo, että kevät ja kesä ovat ihmisen parasta aikaa. Suomessa.
Kun ruokaa voi laittaa ulkona grillaten, savustaen kalaa, taikka valmistaen rosvopaistia.

Sen sijaan elämä ei ole aina edes reilua aikaa lehtibisneksessä. Se tuli taas hiljattain esille kun Isännöintiunionin "koko kansan taloyhtiölehden" rookiepäätoimittaja tyrkkäsi tiedotteensa maailmalle.
Hän kehua retostaa estoitta, että aviisinsa levikki on 10 000 ja lukijoita on 20 000-30 000. Tosin unohtaa kertoa, mihin nämä luvut perustuvat.
Silkkipaitulin hihaan, väitän. Hurja toleranssi lukijamäärässä, puolitoistakertainen. Mutta niin se vaan on, että venäläistä tarkkuustoleranssia tuppaa tulemaan, kun lehti "iha ite" tekee nettikyselyillä lukijatutkimuksia ja julkaisee ne itselleen sopivasti tulkiten. Vailla mitään todellisuuspohjaa.
Ikävä kyllä tämän kaltaisia tutkimuksia näkee usein.

Eikä siinä vielä kaikki


Retostelu jatkuu; "Lehden levikki tuplataan, koska kiinteistöalalta on tähän saakka puutunut lehti, joka puhuttelisi taloyhtiöitä".
Lievää taustatyön puutetta kyseisellä sopulilla. Autetaan vähän. Kiinteistöposti, on ilmestynyt jo 20 vuotta ja koko lehden ilmestymisen ajan suurimman lukijaryhmän ovat muodostaneet taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat.
Ja se toinen, joka tavoittaa myös puheenjohtajia, vaikkakin alle puolet siitä, mitä Kiinteistöposti, on Kiinteistöliiton jäsenlehti.
Tuollainen retostelu on samassa kastissa kuin nykyisen isännöintiunionin perustamisen jälkeen muuan unionilainen uhosi rinta rottingilla, että vain heillä on oikeus puhua isännöitsijöiden asioista.
Miksi isännöintiunioni ei keskity palvelemaan jäsenistöään, isännöitsijöitä? Ja ideoimaan, miten nuoria saataisiin tälle niin kovasti ukkoutuvalle alalle. Perusteluksi ei riitä, että heillä on halu jakaa informaatiota laajemminkin. Varsinkin, kun omat rivit repeilevät sen vuoksi, kun jäsenet kokevat, etteivät saa tarvitsemaansa palvelua.

Samaa tasoa tämäkin


Maa- ja metsätalousministeriön propellipäiset virkanerot ovat parhaillaan laatimassa ehdotusta siitä, että kauppiaan ei tarvitsisi kertoa asiakkaalleen myytävänä olevan kalan pyynti- ja nostopäivää. Mikä älynväläys.
Kala, jos mikä on hyvin herkkä pilaantumaan, varsinkin kesäaikaan. Siinähän kuluttajansuoja ottaa monta askelta taaksepäin - kuten muuan suomalainen keskisuuri puoluekin.
Juuri kun kaikkialla puhutaan läpinäkyvyydestä, niin sitten tällaisia suunnitelmia. Kauppiaat ovat onnistuneet hyvin maasuttamaan kabineteissaan näitä kyseisiä valopäitä.
Tai sitten moiset suuret ajattelijat ovat täysiä ituhippejä.
Jos näin onnettomasti kävisi, kuluttajan on toki helppo tehdä tiskillä valinta eli jättää "tiedoton" kala kauppiaan tiskiin. Luulisi siinä kookaupanväiskin jossakin vaiheessa ymmärtävän, että ei kansaa voi loputtomiin kusettaa.

Pariloidut maksapihvit


Maksa ja valkosipuli ovat kuin paita ja peppu, sopivat toisilleen.
Leikkaa kokonainen valkosipuli keskeltä kahtia ja aseta puolikkaat uunivuokaan. Anna paahtua puolisen tuntia 175-200 asteisessa uunissa, se riittää kypsentämään sipulit. Tarkista painamalla yhtä kynttä ja jos tuntuu pehmeältä, se on ookoo.
Minä pariloin maksan hiiligrillillä, joten kääräisin valkosipulin puolikkaat folioon ja kypsensin ne siellä.
Valkosipulien paahtumisen aikaan voitkin valmistaa muun ruoan, ensin kastikkeen. Kuumalle paistinpannulle reilu nokare voita ja kun voi kuplii, lisää puolikkaat sipulirenkaat, vähän soijaa ja sokeria. Kuullota sipuli pehmeäksi, aavistuksen rusehtaviksi.
Lisää loraus kermaa, sekoita ja anna hautua muutama minuutti. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla.
Putsaa naudan maksa kalvoista ja suonista. Leikkaa sitten noin sentin paksuisia pihvejä ja sipaise maksan pintaan oliiviöljyä, molemmin puolin. Paista pihvit kuumalla parillapannulla. Maksa kypsyy nopeasti, joten pari minuuttia puoleltaan riittää. Älä kypsennä kuivaksi.
Mausta suolalla ja rouhitulla valkopippurilla.
Allekirjoittanut tarjosi maksapihvien lisukkeena uusia keitettyjä perunoita, joiden sekaan rutistin paahdettua valkosipulia ja potut syötiin tietenkin aidon oikean voin kera. Lisukkeena tuoretta ananasta, sillä hedelmät sopivat mainiosti maksan seuralaiseksi.
Monipuolinen, helppo, nopea ja ennen kaikkea maukas ruoka.

Kastike


sipulia
kermaa
suolaa
sokeria
soijaa
valkopippuria

Kahvimaalla
11. toukokuuta 2014
Chef Karppa
Lisätty 28.05. 2014
Content Management Powered by CuteNews